2078610

Yhdistyksen säännöt

 

OULUN YMPÄRISTÖN KYNÄILIJÄT

SÄÄNNÖT

1.     Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Oulun ympäristön kynäilijät ja sen kotipaikka on Liminka

2.     Tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoitus on toimia Oulun ympäristön kirjoittajien yhdyssiteenä ja kehittää heidän  sekä eri taiteenalojen harrastajien yhteisiä tavoitteita ja rohkaista jäsenistöään kehittymään harrastuksessaan.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

  • järjestää koulutusta, leirimuotoisia kursseja ja tutustumismatkoja
  • tarjoaa jäsenistölleen tilaisuuksia omien tuotteitten esiin tuomiseksi
  • tekee yhteistyötä eri oppilaitosten ja yhteistyötahojen kanssa
  • harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa

Yhdistys voi toimintansa tukemista varten ottaa vastaan testamentattua tai lahjoitettua omaisuutta, perustaa rahastoja, harrastaa julkaisutoimintaa sekä asianomaisella luvalla järjestää keräyksiä ja arpajaisia.

 

3.     Yhdistyksen jäsenet

Yhdistyksen varsinainen jäsen voi olla jokainen kirjoittamista tai kuva-/tai muita taiteita harrastava henkilö, jonka johtokunta hyväksyy jäseneksi. Kannattajajäseneksi otetaan henkilö, kunta tai rekisteröity yhdistys, jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy. Kannattajajäsenillä on kokouksissa puhe-, mutta ei äänioikeutta.

Jäsenen, joka haluaa erota yhdistyksestä, on ilmoitettava siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

Yhdistyksen jäsenistä on johtokunnan pidettävä luetteloa.

Yhdistyksen varsinaisten jäsenten ja kannattajajäsenten jäsenmaksun suuruudesta erikseen molemmille jäsenryhmille päätetään vuosittain yhdistyksen vuosikokouksessa.

Vuosikokous voi kutsua hallituksen esityksestä kunniajäseneksi henkilön, joka on erityisesti ansioitunut yhdistyksen toiminnassa. Kunniajäsen on vapaa jäsenmaksusta.

 

4.     Yhdistyksen hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa yhdistyksen hallitus, johon kuuluu vuodeksi kerrallaan valitut puheenjohtaja, jota kutsutaan yhdistyksen puheenjohtajaksi ja hänen lisäkseen neljä (4) varsinaista jäsentä ja kaksi (2) varajäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja keskuudestaan tai sen ulkopuolelta sihteerin, rahastonhoitajan ja muut mahdolliset toimihenkilöt.  

Hallitus kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa puheenjohtajan tai hänen estyneenä olleessa varapuheenjohtajan kutsusta tai jos vähintään kaksi hallituksen jäsentä niin haluaa. Hallitus on päätösvaltainen, kun yhdistyksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään kolme muuta jäsentä on saapuvilla. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni. Hallituksen kokouksista on pidettävä päätöspöytäkirjaa.

Hallitus voi keskuudestaan tai muista yhdistyksen jäsenistä asettaa avukseen työryhmiä erityisten tehtävien hoitamista varten.

Yhdistyksen nimen kirjoittavat yhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, sihteerin ja rahastonhoitaja kaksi yhdessä.

 

5.     Yhdistyksen tilit

Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain. Tilinpäätös ja toimintakertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien kirjallinen lausunto tilien ja yhdistyksen hallinnon tarkastuksesta on annettava hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.

 

6.     Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen kutsusta sen määräämässä paikassa ja määräämänä aikana vuosittain maalis-toukokuun aikana.

Kokouskutsu on lähetettävä postitse tai sähköpostitse yhdistyksen jäsenille tai kutsu on ilmoitettava yhdistyksen kotipaikkakunnalla ilmestyvässä lehdessä vähintään 7 päivää ennen kokousta.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella läsnä olevalla edellisen vuoden jäsenmaksunsa maksaneella varsinaisella jäsenellä ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

7.     Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

        1. kokouksen avaus

        2. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

        3. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa                  
        ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa                                  

        4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

        5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto

        6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta javastuuvapauden                                      
        myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

        7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja 
        jäsenmaksujen suuruudet

        8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

        9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka 
        yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa

        10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

 

 8.     Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

Kaikessa muussa noudatetaan yhdistyslain voimassa olevia sääntöjä.