2078610

Yhdistyksemme puheenjohtaja, äidinkielen lehtori Maija Aholan
kirjoittaman kirjan "Ellin elämää maalla"

JULKISTAMISTILAISUUS
perjanataina 27.12. klo 18.00
Limingan seurakuntatalolla

dsc_1054_edited-1.jpg

Ellin elämää maalla on mielenkiintoisella ja elävällä tavalla kirjoitettu kuvaus Maijan (Elli) omasta lapsuusajasta sekä koulunkäynnistä. Kirja sopisi vaikkapa peruskouluissa luettavaksi.

dsc_1062_edited-1.jpg

Oulun ympäristön kynäilijöiden lähetystö onnittelemassa puheenjohtajaansa. Onnittelupuhetta pitämässä varapuheenjohtaja Pirkko Moisander.

dsc_1056_edited-1.jpg

Toimittaja Rita kumpulainen toimi sekä Maijan että kirjan kuvittaja Reijo Nissilän haastattelijana. Reijo Kertoi kirjan kuvittamisen olleen hyvin mielenkiintoinen tehtävä etenkin, kun kirja antaa oivan mallin siitä miten pieniä työtehtäviä antamalla lapsia tulisi palkita ja kasvattaa.

dsc_1125_edited-1.jpg

dsc_1119_edited-1.jpgdsc_1120_edited-1.jpg

dsc_1131_edited-1.jpg

Julkistamistilaisuuden juontajana toimi Hannes-poika, joka keskimmäisessä kuvassa ojentaa äidillensä lahjan.
Sipoosta asti tulivat mummua tervehtimään Eeva -tytär perheineen. Vasemmalla Eeva säestämässä laulua "Mummu, mitä kuuluu sinne teille? Me jouluna taas tullaan pohjoiseen" Oikealla jousitrio, Mette, Minka ja Minea soittavat mummulle - ja
Mette laulamassa ... ja niin mummun silmät kyyneltyivät...
Kuvat: Eero Mattila

------------------

Maijan kirjan hinta on 20 euroa ja sitä saa Maijalta itseltään tai tilaamalla yhdistyksen sähköpostista.

..........................................................

Antologian
YHTEISELLÄ TIELLÄ

J U L K I S T A M I S T I L A I S U U S

Nyt se on totta!

Yhdistyksemme ensimmäisen "Yhteisellä tiellä"- antologian
julkistamistilaisuus oli Limingassa
Vanhan Ajan Joulu -tapahtuman yhteydessä
lauantaina 30.11.2013 Heikki Sarvela -salissa klo 12.00.


antologian_julkistamistilaisuus_079.jpg
Puheenjohtaja Maija Ahola ja sihteeri Anja Garanvölgyi esittelemässä
yhdistyksen esimmäistä antologiaa Vanhan Ajan Joulu -tapahtumassa.
Haastattelijana toimi tapahtuman juontaja Jaakko Savilampi.
antologian_julkistamistilaisuus_056.jpg
Yhdistyksen hallituksen jäsen, runoilija Heidi Rundgren yhdistyksen
myyntipöydän takana tyttärensä kanssa.
Arvat ja kirjat tekivät kauppansa.

Kuvat: Liisa Eklund

Yhteisellä tiellä –antologiaan on koottu Oulun ympäristön kynäilijät ry:n jäsenten tarinoita ja runoja sekä valokuvia ja kuvia maalauksista. Antologian nimi kuvastaa yhdistyksemme jäsenten yhteistä matkaa monitaiteellisella luovuuden tiellä.

Matkalla ollaan niin Suomessa kuin kaukana ulkomailla. Tekstit kertovat myös lapsuuden rakkaista kotimaisemista ja pihapiireistä sekä tämän päivän tavallisesta elämästä. Kodista lähdetään liikkeelle ja kotiin halutaan palata. Tarinat hehkuvat lämpöä ja maistuvat todelle. Runoissa maataan riippumatossa, ihmetellään luontoa tai eksoottista ympäristöä. Niissä pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä ja ollaan olemassa vahvasti aistien tässä hetkessä. Runomuotokuvissa katsotaan lempeästi ja samalla tarkasti ihmistä. Mukana on myös kirjoituksia kaikenlaisista sattumuksista ja erilaisista arkielämän ilmiöistä. Jokaisessa tarinassa ja runossa on vahvasti näkyvissä kirjoittajan oma tapa ilmaista itseään ja ajatuksiaan.

Tarinoiden ja runojen tunnelmaa täydentävät valokuvat sekä maalaukset, jotka ovat kirjoittajien omia töitä. Tervetuloa monipuoliselle poikkitaiteelliselle yhteiselle matkalle!

Antologian tekemisessä mukana olleet yhdistyksemme jäsenet: Maija Ahola, Anja Garanvölgyi, Timo Remes, Heidi Rundgren, Liisa Eklund, Vieno Myllylä, Lauri Myllylä, Pirkko Moisander, Marjatta Peräläinen, Elisa Kelhä, Anna-Maria Rönkkö, Helena Vähäsöyrinki, Pirkko Mattila, Eero Mattila, Terttu Häkkinen, Alli Kaski, Pentti Tuunainen, Pirkko Tuunainen, Terttu Välikangas, Rita Magga-Kumpulainen, Erkki Saikkonen, Anneli Tahkola ja Helena Sydänmetsä.
Antologiaa saa myös tilata jättämällä tilaus yhdistyksen sähköpostiin.
Kirjan hinta on 20 euroa jäsenille 15 euroa ja kirjaan kirjoittaneille/kuvanneille 10 euroa.
TIEDOTE 13.12.2013: Yhteisellä tiellä -antologian ensimmäinen 200 kpl:een erä on lähes loppuunmyyty, joten yhdistys on tenhyt pienen lisätilauksen. Kirjaa on siis edelleen varastossa ja tilauksia otetaan vastaan.
.......................................................

Antologian nimi- ja kansikuvakilpailu ratkesi

Antologian nimeksi tulee Yhteisellä tiellä. Nimiehdotuksen oli tehnyt Anja Garanvölgyi. Kaikkiaan nimiehdotuksia jätettiin määräaikaan mennessä 12 kappaletta.

Kansikuvaehdotuskilpailun voitti Maija Aholan maalaama kuva vanhasta Lumijoelle liikennöivästä linja-autosta. Kansikuvaehdotuksia oli määräaikaan mennessä tullut 11 kappaletta. Hallituksessa sovittiin, että Timo Remes suunnittelee kansikuvan lopulliseen muotoon Maija Aholan kuvan perusteella.

Kiitämme kaikkia kilpailuun osallistuneita
ja onnittelemme voittajia, jotka palkitaan myöhemmin.

..............................................................

KIRJOITTAJAPIIRI

kirjoittajapiiri092013.jpg

Syyskauden ensimmäinen kirjoittajapiiri kokoontui 23.9. Limingan kirjaston kahvihuoneessa. Kuvassa Helena Sydänmetsä (oik.), Liisa Eklund, Timo Remes, Helena Vähäsöyrinki, Anneli Tahkola ja Anja Garanvölgyi kirjoittamassa 10 minuutin tekstiä aiheesta "minä olen, sinä olet".
Kuvan otti Heidi Rundgren.

Kirjoittajapiirin toinen kokoontuminen oli ma 14.10. Paikalla oli seitsemän kirjoittajaa, jotka harjoittelivat ohjaansa Heidi Rundgren johdolla dialogin kirjoittamista.

....................................................................

Yhdistyksemme järjestää ARSLimingan kanssa

RUNOKURSSI-ILLAN

keskiviikkona 6.11.2013 klo 17:30 - 20:00
Limingan taidekoulun päärakennuksessa (Arvolankuja 1).

Ohjaajana suomalainen runoilija, toimittaja, kirjoittajakouluttaja Tommi Parko.
Hän on opiskellut teoreettista filosofiaa, estetiikkaa ja kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa sekä informaatiotutkimusta Tampereen yliopistossa.

Osallistujien tulee kirjoittaa enintään viisi (5) runoa ja lähettää ne sähköpostilla 28.10.2013 mennessä osoitteeseen heidikatriina@gmail.com

Kurssille mahtuu 10 opiskelijaa, joten nyt kurssi on nyt täynnä.

------------------------------------------------------

taiteilua-199x94.jpg

IHANAA TAITEILUA LIMINGASSA

Ihanan aurinkoisena sunnuntaipäivänä 25.8. yhdistyksemme järjesti
Taiteilua Limingassa -tapahtumaan liittyvän tapahtuman Ala-Kestilän Arboretumissa.

Pyöräretkeläiset olivat lähteneet Limingan torilta kohti Arboretumia puoli tuntia ennen tapahtuman alkua ja saapuivatkin hyvissä ajoin Arboretumin sisääntuloaukiolle, jossa kitaristi Janne Sihvo viihdytti tulijoita.

Sihvon näppäilemät soinnut tavoittivat kuulijan
Janne Sihvo

Tervetulorunona Heidi Rundgren lausui minuuttinovellikilpailun voittaneen runonsa Maaäidin kutsu ja niin metsäpuiston esittely runo- ja lauluohjelmineen saattoi alkaa. Puistoa esitteli edellisvuoden tapaan metsätalousinsinööri Kyllikki Maaranto.

Kuunnellaan, katsellaan

tapu, tapu..


* Esittelyn jälkeen kokoonnuttiin auringonkukin ja taideteoksin koristeltuun grillipaviljonkiin, jossa pientä korvausta vastaan yhdistyksen puuhanaiset tarjoilivat mehua ja piparia. Tottakai tapahtumassa pääsi ostamaan myös arpoja - periaatteella "melkein jokainen arpa voittaa".

... kun ilta tummenee, niin syttyy...

Aurinkoiselle grillimajan edustalle asetelluille penkeille istahdettiin ja Tiborin säestyksellä laulettiin pari yhteislauluakin.

Tapahtuman järjestäjät ja kesähatut
Tapahtuman puuhanaiset: Pirkko Moisander, Liisa Eklund, Terttu Häkkinen,
Anja Garanvölgyi ja edessä Heidi Rundgren.
Kuva: Tibor Garanvölgyi

Kiitos kaikille noin viidellekymmenelle mukana olleelle sekä tietenkin puupuiston
esittelijälle Kyllikki Maarannolle.
Kiitos kuuluu myös tapahtuman järjestelijöille sekä esiintyjille!
Te teitte tästä Arboretumin sunnuntai-iltapäivästä ainutlaatuisen ihanan.

Kuvat: Pirkko Moisander

___________________________________________

Yllätyspalkinnon voitti Irja Utriainen

Jokainen Arboretumissa kävijä sai muistoksi pienen lappusen, jossa oli jokin ajatelma ja yhdistyksen kotisivun osoite. Yhden tällaisen lappusen takana luki: "Olet voittanut yllätyspalkinnon" ja saat sen, kun soitat tässä ilmoitettuun numeroon.

Tänään, 3.10. yllätyspalkinto-lapun saaja ilmoittautui. Irja Utriainen aikoi kiinnittää ajatelma-lappusen jääkaappinsa oveen, kun huomasi, mitä lapun takana luki ja otti yhteyttä. Hän sai palkintonsa, Heidi Rundgrenin kirjoittaman Syntymä -runokirjan.

Onnea Irja!

Voittaneen lapun ajatelma:

"Monet käyttävät puolet ajastaan toivoen asioita, jotka heillä voisi olla,
elleivät he käyttäisi puolet ajastaan toivomiseen".

- Alexander Woollcott

----------------------------------------

arboretum-tapahtuman_suunnittelukokous_002.jpg


Arboretum -tapahtumaa suunnittelemassa Anja Garanvölgyi (vas.), Liisa Eklund,
Vieno Myllylä, Terttu Välikangas, Heidi Rundgren ja Pirkko Moisander.


Yhdistyksemme osallistui

LUOVAN KIRJOITTAMISEN TEEMAPÄIVÄÄN

Huutomerkki ry ja Oulun kaupungin kirjasto järjestivät keskiviikkona 14.8.2013 Luovan kirjoittamisen teemapäivän Oulun kaupungin kirjaston lainausosaston toisessa kerroksessa, jossa myös yhdistyksemme oli esittelemässä toimintaansa.
Tapahtuma oli osa Muusajuhjat -sanataidefestifaalia.

Teemapäivässä tutustustuimme kirjoitusharrastuksen mahdollisuuksiin Pohjois-Pohjanmaalla. Toimintaansa esittelivät Huutomerkki ry, Oulun kirjailijaseura ry, Pohjois-Pohjanmaan kirjoittajat ry, Oulun ympäristön kynäilijät ry, Päätalo-instituutti, Oulun Sarjakuvaseura ry sekä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto. Tarjolla oli myös tietoa tulevista kirjoittajakoulutuksista.
Aluksi oli keskustelutilaisuus kirjoittamisesta työnä ja harrastuksena. Keskustelun polkaisi käyntiin yhdistyksemme jäsenen, Heidi Rundgrenin runonlausunta. Keskustelu oli erittäin mielenkiintoinen, ja yleisö sai myös osallistua keskusteluun.
kirjoittamisen_teemapaiva_3.jpgOulun ympäristön kynäilijät ry:tä olivat esittelemässä Heidi Rundgren ja
Pirkko Mattila.
kirjoittamisen_teemapaiva_2.jpg
Heidi Rundgren
Kuva: Kaisa Kortekallio
Heidi kirjoitti samalla halukkaille runomuotokuvia. Useat ihmiset olivat kiinnostuneita yhdistyksemme toiminnasta ja siitä, että kuinka paljon olemme saaneetkaan aikaiseksi muutamassa vuodessa.
Esillä oli myös jäsentemme julkaisuja. Pöydällämme oli Rita Magga-Kumpulaisen, Maija Aholan, Anneli Lehtikankaan, Heidi Rundgrenin ja Pirkko Mattilan kirjoja.
Samalla mainostimme tulevaa Taiteilua -viikonloppuna. Yhdistyksemme järjestää osana viikonlopun tapahtumia su 25.8. klo 15.00 alkaen oman runoutta, musiikkia. luontoa ja poikkitaiteellisuutta pursuvan tapahtuman Ala-Kestilän Arboretumissa Limingassa. http://www.liminka.fi/sivu/fi/taiteilua2013/

Kuvassa Pirkko Mattila ja sisarensa
Kuva: Heidi Rundgren

----------------------------------------------------------------

Oulun ympäristön kynäilijät ry on liittymässä valtakunnalliseen Kirjailijayhdistysten liittoon. Liiton ensimmäinen tiedote on jo tullut.
Se löytyy päävalikosta.

-----------------------------------------

Yhdistyksemme järjestää su 25.8. klo 15.00 alkaen tapahtuman Ala-Kestilän Arboretumissa (Limingassa). Tapahtuma liittyy Limingan kunnan järjestämään Taiteilua Limingassa -tapahtumaan. Lue tarkemmin Tulevia tapahtumia -sivulta.

---------------------------------------------------------------------

T A I D E L E I R I
5. – 7. 7. 2013
H a i l u o d o s s a

taideleiri_2013_hailuodossa_002.jpg

Taideleiriläisiä leirin avajaistilaisuudessa

taideleiri_2013_1._paivan_aikaansaannoksia.jpg

Ensimmäisen päivän aikaansaannoksia

taideleiri_2013_paivi_vahametsa-tuononen_keskittyy.jpg

Taideleiriläinen Päivi Vähämetsä-Tuononen keskittymässä taiteiluunsa
Hailuodon rantamaisemassa.

taideleiri_2013_hailuodossa_011.jpg

Oulun ympäristön kynäilijät kiitti taideleirin ohjaajaa Niina Kelaa leirin
päätteeksi Hailuoto-mukilla.
Kuvassa vasemmalta Alli Kaski, Niina Kela, Maija Ahola ja Anja Garanvölgyi.

Kuvat: A. Garanvölgyi ja M. Talvi

Meren ihmettä maalauksiin Marjaniemessä

Oulun ympäristön kynäilijöiden taideleiri kokosi viime viikonvaihteena, 5.– 7.7., Hailuotoon Luotsihotelliin 17 osanottajaa. Moni tunsi toisensa jo aiemmin: tuttuja oltiin niin työuran kuin harrastusten askeltamisista mm. aiemmilta Hailuodon taideleireiltä. Anja Garanvölgyi ja Marja Rysä olivat tutustuneet jo 40 vuotta sitten musiikkiopistossa ja yksinlaulukurssilta sekä myöhemmin mm. julkisen juhlan vietossa Haukiputaalla, kumpikin oman vastuuosuutensa työstämällä.

- Pitäkää oma tyylinne, kehotti TaM Niina Kela teorialuentonsa jälkeen, kun väki jalkautui maalausvälineineen meren tuntumasta kuvattavaa hakemaan.

Illan palautetapaamisissa opettaja evästi kurssilaisiaan keinoilla, joilla kunkin maalauksen tasapaino tai koskettavuus lisääntyisi. Hänet oli mahdollista kysyä myös puhelimitse apuun, jos kuvanteko tuntui sitä vaativan.

Naapurukset Ester Vaara ja Marja Rysä olivat tulleet Oulusta. He ovat aiemmin maalanneet akvarelleja Marjan puutarhamokilla Markkuussa. Ester on ollut ikoninmaalari 40 vuotta. Sitä hän tekee talvisin, mutta kesän tullen hän tuntee poltetta keveään akvarellien toteutukseen.

Kalevalaisilla naisilla ideariihi

Oulun Ympäristön Kalevalaisiin Naisiin kuuluvat kurssilaiset, Vieno Myllylä Haukiputaalta ja Terttu Välikangas Oulusta, olivat tulleet taideleirille työstämään uutta ohjelmaa yhdistyk-selleen. Alkukeskustelujen jälkeen he ajoivatkin kylälle tapaamaan yhdistyskumppaneitaan, Kirsti Ojalaa ja Marjatta Kerästä, Kirstin lapsuudenkotiin. Siellä kukin sai ideariihessä omat riimittelytehtävät. Mietintämyssyssä kypsytettävää jäi kotitöiksi. Loppu Hailuodossa oloaika päätettiin käyttää niin seurustelun sakramenttiin kuin meren ja lähimetsän värikirjosta ja rauhasta nauttimiseen.

Terttu Välikangas

------------------------

VUOSIKOKOUKSESSA

Oulun ympäristön kynäilijät ry:n 28.4. pidetyssä vuosikokouksessa päätettiin, että

* Puheenjohtajana jatkaa Maija Ahola

* Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin
Timo Remes, Pirkko Moisander, Heidi Rundgren ja Liisa Eklund
varajäseniksi Vieno Myllylä ja Lauri Myllylä

* Rahastonhoitajana jatkaa Anja Garanvölgyi

* Toiminnantarkastajana jatkaa Pirkko Mattila ja
varatoiminnantarkastajana Anna-Maija Rönkkö

-------------------------------

KIRJOITTAJAPIIRI KOKOONTUU TAAS SYKSYLLÄ

Oulun ympäristön kynäilijät ry:n kirjoittajapiiri kokoontuu jälleen syksyllä myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan Limingan kunnan kirjaston kahvihuoneessa.

Kirjoittajapiiri on kaikille avoin ja sitäpaitsi - ilmainen. Ryhmä tarjoaa luovalle kirjoittajalle vertaistukea ja mahdollisuuden tulla kuulluksi.

Ilmoittaudu kirjoittajapiirin vetäjälle Heidi Rundgrenille puh. 050-3076371 tai heidikatriina@gmail.com


TERVETULOA!

.......................

Antologiaa, taideleiriä ja muuta mukavaa tulossa

Yhdistyksen hallitus kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa viime tiistaina (29.1.). Asioina olivat; viime vuoden toimintakertomus ja tuloslaskelma sekä tämän vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Todettiin, että viime vuoden toiminta on ollut monipuolista ja sisältörikasta. On järjestetty paljon tapahtumia. Vuosikokouksen lisäksi järjestettiin mm. kaksi kirjoittajaseminaaria (keväällä ja syksyllä), taideleiri Hailuodossa ja leirin aikaansaannoksista taidenäyttely+avajaistapahtuma Hailuodon kirjastossa, aloitettu kirjoittajapiiritoiminta, käyty viihdyttämässä vanhuksia laulu- ja luku-tapahtumin, järjestetty Taiteilua Limingassa -tapahtuman yhteydessä oma tapahtuma Arboretumissa (metsäpuistossa) Limingassa ja vielä vuoden lopulla järjestettiin pikkujoulujuhla Oulun Automuseolla.

Tämän vuoden 2013 toiminta on suunniteltu edellisvuoden tapaan. Tämän vuoden merkittävimpänä aikaansaannoksena - toivomuksen mukaan - julkaisemme yhdistyksen ensimmäisen ANTOLOGIAN. Tämä tulee olemaan yhdistyksemme, siis kaikkien jäsentemme suurin yhteinen urakka. Toivottavasti jäsenistö sitoutuu tähän ja vuoden lopulla meillä olisi kädessämme oma kirja. Se on nyt näytön paikka!

Vuoden 2013 toiminnan aikataulua:

27.-28.4. klo 10.00
- Kirjoittajaseminaari "Visuaalisuus sanaksi" ohjaajana KM Paula Jakunaho
Liminganlahden yhtenäiskoulun ruokalassa. Seminaariin ilmoittaudutaan maksamalla osallistumismaksu (40€/2pv tai 22€/1pv) 22.4. mennessä Oulun ympäristön kynäilijät ry:n tilille FI56 5233 0820 0684 82.
28.4. klo 15.30
- Vuosikokous
Liminganlahden yhtenäiskoulun ruokalassa
5.-7. 7.
- Taideleiri Hailuodossa
Elokuu
- Taiteilua Limingassa; yhdistyksen tapahtuma Arboretumissa
Syys-lokakuu
- Luku- ja laulutunnit vanhusten parissa
- Kulttuuriretki

Marras-joulukuu
- Antologian julkistaminen

- Pikkujoulu

Seuraa kotisivuja, saat ajankohtaista tietoa toiminnasta.

-------------------------------------------