2078610

kangaskirja.jpg

Yhdistyksemme jäsen, sihteeri ja rahastonhoitaja Anja Garanvölgyi on kirjoittanut muistelmateoksen Limingan kunnan ensimmäisestä kunnanjohtajasta Hannes Kankaasta. Kirjan julkaisujuhla oli 27.11.2014.

PITÄJÄNNEUVOS-kirjaa voi ostaa teoksen kirjoittajalta, Anja Garanvölgyiltä, p. 050 4096 727, anja.garan@kolumbus.fi, Aino ja Hannes Kankaalta, p. 08 381 819, Limingan kunnantalolta Mikko Ihalaiselta ja Tyrnävän kunnantoimistolta Sekä Limingan K-kaupasta. Hinta on 30 euroa.


*****************************

pia_aili2.jpg

Oulun ympäristön kynäilijät ry:n runokilpailun voitto Turkuun

Oulun ympäristön kynäilijät ry järjesti valtakunnallisen runokilpailun 1.6. – 30.9.2014. Kilpailun teema "Yhteisellä matkalla" jatkoi yhdistyksen viime vuonna julkaistun ”Yhteisellä tiellä” –antologian teemaa. Kilpailu sai suuren suosion. Kilpailussa mukana oli yhteensä 186 runoa.

Pia Ronkainen ja Aili Lipponen. Kuva: Pirkko Moisander

Yhdistyksen toimikunta valitsi näistä 10 parasta runoa, joista päätuomarina toiminut kirjailija ja kriitikko Pia Ronkainen valitsi 1., 2. ja 3. palkinnonsaajat.

Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Limingan kirjastolla lauantaina 29.11.2014 klo 13.00. Palkituista paikalle oli päässyt oululainen Aili Lipponen, joka sijoittui 2. sijalle.

Ensimmäisen palkinnon voitti Lasse Pouru Turusta runolla "Heijastuksia kosmillisen harhan tasolla I: omnia mea mecum porto". Lasse Pouru kertoo itsestään näin: ”Olen 27-vuotias turkulainen kirjoittaja. Kirjoitan enimmäkseen sellaisia novellin ja esseen välillä tasapainoilevia juttuja, kai ne ovat jonkinlaista hillittyä absurdismia. Tekstejäni on julkaistu mm. Kultakuoriainen-lehdessä ja Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen antologioissa. Nyt viime aikoina olen aloitellut kollaasiromaania. Kirjoittamisen lisäksi puuhastelen musiikin ja ohjelmoinnin parissa. Tykkään kovasti kaktuksista.” Lasse Pouru on myös saanut kunniamaininnan J. H. Erkon kirjoituskilpailussa vuonna 2011.

Toisen palkinnon voitti Aili Lipponen Oulusta runolla ”Okalintu”. Aili Lipponen kertoo kirjoittamisharrastukseen näin: ”Olen harrastelijakirjoittaja. Eläkkeellä ollessani olen kirjoittanut Kansalaisopiston Seniorikirjoittajien ryhmässä ja sen jälkeen Oulu-opiston Säkeen ylittäjät -ryhmässä Pirkko Böhm-Sallamon opastuksella. Runoanalyysit ja ohjeet runojen kirjoittamiseen antavat paljon. Mielenkiintoinen on sanojen maailma. Se antaa vireyttä mielelle, sisältöä elämään. Toivon voivani jatkaa harrastustani edelleen.”

Kolmannen palkinnon voitti Piia Syrjäaho Tammelasta runolla ”Fragmentteja liekeistä ja varjoista”. Hän kertoo kirjoittamisestaan seuraavaa: ”Olen 40-vuotias hämäläinen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Olen kirjoittanut aina, nykyään säännöllisen epäsäännöllisesti, satunnaisia fragmentteja epämääräisiin vihkoihin. Vähitellen tekstini alkavat elää omaa elämäänsä ja täydentyvät kokonaisiksi runoiksi ja lauluiksi. Kirjoittaminen on minulle elämänhallintakeino; tekstini syntyvät elämästä ja vastavuoroisesti ylläpitävät sitä. Maailma ympärilläni on muusani, erityisesti luonto, mutta tietysti myös ihmiset. Vaikka virike tulee ulkoapäin, tekstini kääntyvät helposti keskeislyriikaksi, ja näin ne ovatkin täynnä vuorovaikutusta. Voisinko elää ilman runoutta? Voisinko elää ilman kirjoittamista? En.” Piia Syrjäaho on julkaissut yhden omakustanteen, nuortenromaanin nimeltä Ihan sukkana. Tarina tytöstä ja koripallosta (PoD, 2011). Hänen tekstejään on mukana myös useissa antologioissa.

PALKITUT RUNOT JA ARVIOT LÖYTYVÄT VASEMMASTA REUNASTA KOHDASTA RUNOJA, AFORISMEJA TAI TÄTÄ LINKKIÄ KLIKKAAMALLA.

hallitus_aili2.jpgOulun ympäristön kynäilijät ry:n hallitus palkinnonsaajan kanssa. Kuva: Pirkko Moisander.

Takarivissä vasemmalta oikealle: Heidi Rundgren, Maija Ahola ja Liisa Eklund.

Eturivissä vasemmalta oikealle: Terttu Häkkinen, Aili Lipponen ja Anja Garanvölgyi.

.............................

Runokilpailulla suuri suosio

Yhdisyksen hallituksen 6.10. pitämässä kokouksessa luetteloitiin runokilpailuun määräaikaan mennessä tulleet kirjeet ja voitiin todeta,että kilpailu sai suuren suosion. Kilpailuun hyväksyttyjä kirjelähetyksiä tuli kaikkiaan 120 kpl eri puolilta Suomea. Kaukaisimmat kirjelähetykset tulivat Lontoosta ja Ruotsin Kalixista.

Nyt yhdistyksen toimikunta valitsee mielestään 10 parasta runoa, joista päätuomari, Pia Ronkainen valitsee 3 parasta.
.................
Runokilpailun 10 parasta runoa on valittu.
186:n runon joukosta valikoituivat päätuomarin arvioitavaksi seuraavat runot.
Runon nimi ja kirjoittajan nimimerkki:
Metso, nimim. Harakka
Okalintu, nimim. Pajulintu
Yhteisellä polulla, nimim. Isäleijona
Edessä tyhjä tie, nimim. Dolphin girl
Tähän päivänaikaan, nimim. Tattihatti
Yhteisellä matkalla, nimim. Elli
Fragmentteja liekeistä ja varjoista, nimim. Rohkea pupu
Heijastuksia kosmillisen harhan tasolla I: omnia mea mecum porto,
nimim. K.V.N.
Me nähdään sitten syksyllä, nimim. Promethius
Kirous, nimim. Hiljaisuus
Mitkä kolme näistä kymmenestä sijoittuvat palkintosijoille, julkistetaan 29.11. klo 13.00 Limingan kirjastosalissa järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa.
Tervetuloa kuulolle!
...................................
KIRJOITTAJAPIIRI
aloitti syksyn toimintansa
maanantaina 22.9.Limingan taidekoululla.
kirjoittajapiirilaisia_kuva_32.jpg
Kirjoittajapiiriläisten innostavana ohjaajana toimi runoilija Heidi Rundgren. Ohjaajana toimii myös Helena Sydänmetsä, joka ei tällä kertaa ollut paikalla.
Kuva: Anja Garanvölgyi
Seuraava kirjoittajapiiri kokoontuu 10.11. klo 17.00 samassa paikassa, eli Limingan taidekoulun opettajain huoneessa.
Osoite on Arvolankuja 1 Liminka.
Tervetuloa mukaan!
.............................
taiteilua-199x94.jpg
Limingan kunnan 29.-31.8. Taiteilua-tapahtumassa oli monipuolista tarjontaa. Oman yhdistyksemme, Oulun ympäristön kynäilijät ry:n järjestämä tapahtuma oli sunnuntaina 31.8. klo 15.00 alkaen Ala-Kestilän Arboretumissa.
Kaunis ja aurinoinen, mutta jo syksyinen sää houkutti puistoon viime vuotista vähemmän yleisöä, mutta kaikki he viihtyivät ihan kierroksen loppuun saakka.
arbokuva_4.jpg
Soitintrio: Elli Hiltunen, Kerttu Mantila ja Samuli Saukkonen
arbokuva_3.jpg
Tervetuloa! toivotti yhdistyksen puheenjohtaja Maija Ahola
arbokuva_2.jpg
Arboretum -puiston infotaulun kohdalta lähdettiin
puistokierrokselle Kyllikki Maarannon johdattamana.
arbokuva_1.jpg
Esittelyn välipaloina yhdistyksen jäsenet esittävät puihin liittyviä runoja ja lauluja.
arbo_liisa_ja_r-l.jpgEklundin Liisa kertoi pihlajasta. Rekvisiittana vierellään Ritva-Liisa Pihlaja - pihlajanmarjoja hatussaan. arbo_tibor.jpg
Tibor luki Eino Leion runon Syreenistä. Unkarilaissyintyisenä Tibor kertoi, että Unkarissa syreeni kukkii jo huhtikuussa.
arbo_anja.jpg
Anja Garanvölgyi esitti aluksi Terttu Häkkisen esseen saarnista, joka on valittu vuoden puuksi.
Esittelyn loppupuolella hän lauloi laulun Itkevästä huilusta. Huilu oli tehty pajupuusta,
mutta siitä ei lähtenyt ääntä. Kun soittaja vihoissaan heitti huilun maahan, niin se rupesikin soimaan.
Soittaja totesi: "huiluni ilosta itki".
arbo_maija2.jpg
Aholan Maija esitti kaksi runoa, itse kirjoittamansa, joka kertoi haavasta. Lepästä kertovan runon oli kirjoittanut Helena Sydänmetsä.
arboritvaliisa.jpg
Ritva-Liisa Pihlaja luki Viktor Schibanovin runon jalokuusesta, josta tässä ote:

"Näetkö, tunnetko?
metsä palaa kyläämme.
Pellon läpi, lähteen yli
se etsii polkua.

Monta aikakautta se ohittaa
matkallaan taloomme
kylän reunassa.
iltaisin metsä kostutti
kätensä varjolla ikkunaamme.
Monen aikakuden läpi
mesä palaa kyläämme:
vanhan aidan takana
seisoi suuri jalokuusi.
Nyt puu on näkymätön
mutta elää salaa
kutsuu metsää luokseen.
Kuulen jalokuusen äänen
usein unessani."
Grillipaviljongissa sai mehua ja pipareita pientä maksua vastaan ja siellä oli myös arpajaiset.
Lopuksi Tiborin säestyksellä laulettiin vielä pari yhteislaulua.
Kiitos kaikille osallistujille ja esiintyjille!
................................................

Jälleen taideleiriä suosi helteinen sää

"Ars longa, vita brevis", eli "taide pitkä - elämä lyhyt", totesi yhdistyksemme puheenjohtaja Maija Ahola johdattaessaan taideleiriläiset Liminganlahden Luontokeskuksessa taiteilemaan 5.-6.7.

taideleiri_2.jpg

Kuvassa ohjaaja Niina Kela sekä taideleiriläiset Kaisa Ylilauri ja Maija Ahola lintutornissa etsimässä maalauskohdetta. Kuvan otti Marja Talvi.

Sateisen alkukesän jälkeen taideleiriä suosi jälleen kaunis, jopa helteinen sää.

Ensi kertaa taideleirillä oli myös kirjallisuusosio, jota ohjasi äodonkielen lehtori Maija Ahola. Kirjallisuusosion ja koko taideleirin päätteeksi Inkeri Kaski esitti kirjoittamansa kuvaelman "Matkalla taideleirille".

Kiitos kaikille 12 mukana olleelle taiteen harrastajalle samoin kuin leirin ohjaajalle Niina Kelalle mukavasta leiristä!


........................................................

Saimme ystävänpäivätervehdyksen presidentin puolisolta,

rouva Jenni Haukiolta:

img020.jpgimg022.jpg

___________________________

KIRJOITTAJAPIIRI ALOITTI

p1060125.jpg

Kirjoittajapiirissä tekstit syntyvät 5-10 minuutissa. Kynät sauhuavat
hetken ja sitten tarinat luetaan ääneen.

Kuva: Liisa Eklund

Järjestäjien yllätykseksi vuoden 2014 ensimmäiseen kirjoittajapiiriin saapui kaksitoista harrastajakirjoittajaa ja kirjaston kahvihuoneeseen piti käydä hakemassa lisää tuoleja. Heidi Rundgren ohjaus oli jälleen mielenkiintoinen, mutta myös haastava.

Esittelykierroksen jälkeen kirjoitettiin 10 minuutin teksti Heidin antaman sanan perusteella. Sanoja olivat mm. kallio, laulu, lintu, raha, suru, rakkaus ... Ihmeen hyvin jokainen näistä sanoista pienen tarinan kirjoittivatkin.

Seuraava kirjoitustehtävä oli kirjoitettava puolta lyhyemmässä ajassa, 5 minuutissa. Nyt saatin tarinalle alku: Eräänä päivänä näin... ja jokainen jatkoi tästä. Tulihan mielenkiintoisia tarinoita. Eräs oli nähnyt unen, toinen oli nähnyt tutun kuolinilmoituksen jne.

Kirjoittajapiiri kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 3.3. klo 17.00-19.00, Paikka on edelleen Limingan kirjasto, mutta nyt isommassa tilassa. Ennakkotehtävänä on kirjoittaa aiheesta yhden liuskan mittainen tarina aiheesta "Kun olin 18-vuotias".

Vapaa pääsy.

Tervetuloa mukaan!

.....................................................

Vieno Myllylä ja Maija Ahola

Uusi kirja kummaltakin

Vienon kokoama kirja Niittymajalta maailmalle kertoo kymmenen sisaruksen kertomana miten Karjalasta, Sortavalan Melloisista evakkona sodan jaloista pois muuttaneet sopeutuivat ja löysivät uudet elintilansa ja kotinsa. Tarinat ovat sisarusparven omia tekstejä.
Maija kertoo kirjassaan Ellin elämää maalla tarinan - oman lapsuudenajan tarinan aina ylioppilaaksi valmistumiseen saakka.

maija_ja_vieno2.jpg

Vieno ja Maija esittelivät uunituoreet teoksensa yhdistyksen hallituksen ensimmäisessä kokouksessa 13.1.2014. Vienoa onniteltiin kukkakimpun kera - Maijaa käytiin onnittelemassa jo aiemmin hänen kirjan julkistamistilaisuudessa.

Paljon onnea vieläkin kirjailijoille!

Ensimmäisen kerran kirjoja esitellään 28.1. Aleksinkulmassa. Esittelyssä on myös yhdistyksemme oma antologia Yhteisellä tiellä. Kaikkia näitä uusia kirjoja on saatavana ja niitä voi tilata joko suoraan kirjailijoilta itseltään tai tekemällä tilaus yhdistyksen sähköpostiin. Hinta on 20 euroa/kirja.

Kuva: Anja Garanvölgyi

joulukuu_2010_002.jpg

Onnellista Uutta Vuotta 2014 !

..................................................................